U SRCU SVIBNJA 68.

U SRCU SVIBNJA 68., fotografije Philippe Grasa

Ova izložba Philippe Grasa broji 43 fotografije koje su snimljene u svibnja 1968. u Francuskoj i svjedoče o razdoblju, koje je i povijest i mit. Tijekom poznatih pariških događanja, mnogi fotografi pratili su društvenu scenu.  Philippe Gras jedan je od onih fotografa koji su znali uhvatiti ne samo trenutak i gestu, nego i znak i značenje tog razdoblja ideoloških, ekonomskih i svakih drugih prijepora tadašnjeg društva

Fotografski izvještaj Philippe Grasa razlikuje se od većine tadašnjih poznatih dokumentarnih materijala, prvenstveno radi umjetničke kvalitete njegovih slika, zatim empatičnog i distanciranog pogleda usredotočenog na trenutke zbivanja.

Izložbu prate i dva dokumentarna filma pod naslovom “68. svibnja, čudno proljeće”, koje je producirao povjesničar i redatelj Dominique Beaux, uglavnom prenoseći svjedočanstva aktera iz svijeta politike, stranaka, državnih službi, terenskih jedinica.


Philippe Gras

1942.-2007.

Rođen u Parizu 1942. u 15. arondismanu. 1960.-tih godina studirao na Ecole Supérieure des Arts Graphiques (korištenje fotografije u modi); radi prve reportaže o jazz koncertima.  Kao free-lance fotograf posvećuje se 1967.-1982 .modernom stvaralaštvu (muzika, ples, teatar), surađuje s revijama Actuel, L’Art Vivant, Jazz Hot itd. Od 1960.-tih do 1990.-tih godina sudjelovao je na brojnim kazališnim festivalima i festivalima moderne glazbe (Amougies, Ile de Wight, Paint-Paul de Vence, Nuits de la Fondation Maeght, Panafrički festival Alger…), redovito je surađivao s Festivalom des Arts Contemporains iz La Rochelle i pariškim Festival d’Automne.

Kao aistent odnosno fotograf podija 1970.-1983. radio s redateljima  Alain Comeau, Lê Lam, Jean-Noël Delamarre; suautor je dva srednjometražna filma o glazbeniku Don Cherryju i kiparu Raymondu Delamarre. Surađuje s francuskim agencijama za regionalni razvoj kinematografije; ostvaruje seriju fotografija o pariškom metrou, svibnju 68, London East End-u. Philippe Gras preminuo je iznenada 22. veljače 2007. u svom pariškom domu u 13. arondismanu.


Bookmark the permalink.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *